Als zelfs het IMF en DNB ons gaan vertellen dat we te weinig verdienen moeten we misschien eens een vuist gaan maken. 

We verdienen te weinig. Of, in nette economentermen, de AIQ, de arbeidsinkomensquote is laag. Als zelfs het IMF en De Nederlandse Bank ons dat vertellen dan weet je dat er serieus iets loos is. Nederlandse werkenden laten zich op de een of andere manier de kaas van het brood door aandeelhouders eten. Ze verdienen zo veel minder dan ze op grond van de winstcijfers zouden kunnen verdienen. 

                                                                                                                                                                                                            de tekst gaat door onder de afbeelding

Appelig laptopje
Een van de oorzaken van die lage AIQ is het hoge percentage zzp'ers: al die individuen in hun eentje hebben gewoon te weinig macht om meer geld te eisen. Voor jou tien anderen, brult de opdrachtgever gierend van de lach als je om iets meer vergoeding vraagt. Zitten ze lekker hoogstindividueel in alle vrijheid  achter appelige laptopjes in een koffietent op een houtje te bijten voor een tientje per uur, als ik het even zwaar aanzet.

Maar blijkbaar is de nood of de druk niet zo hoog dat individuele zzp'ers of werknemers de krachten verenigen en tegen de besturen en aandeelhouders opstaan. We zijn nog te welvarend om echt te voelen hoe irrationeel het eigenlijk is om je niet te verenigen als werkende. Ik hoop niet dat de boel eerst echt scheef moet groeien voor mensen zich weer gaan verenigen. Soms wil ik wel eens tegen al die individuen gillen Verenig Je, Verdorie! 

Wat zou mensen wel weer de noodzaak kunnen doen inzien om zich te verenigen? Of moet het iets anders zijn dat mensen weer verenigt. Wie het weet mag mij mailen. Ik lees graag je briljante inzichten. 

Mei Li Vos

17 maart 2018