Zaterdag 31 maart j.l. stond in het Financieele Dagblad een interview met Martin Pikaart over het pensioenstelsel, (Dit kan zo niet langer, ophouden met dat bedrog).Daar kwamen flink wat reacties en vragen op. We hebben de vragen die het meest gesteld worden verzameld en van een hopelijk begrijpelijk antwoord voorzien.

                                                                                                                                       De tekst gaat verder onder de afbeelding

Er is toch meer geld in kas dan ooit?
Dat klopt, maar de verplichtingen - dat zijn de aantallen mensen die ook allemaal pensioen moeten krijgen - zijn ook groter dan ooit.

De rendementen die pensioenfondsen halen zijn toch veel hoger dan de rekenrente?
Het is heel gevaarlijk om zo te denken. De rendementen die je haalt met risicovolle beleggingen kunnen heel hoog zijn, maar ook heel laag. Herinner je bijvoorbeeld de financiële crisis van 2008, toen hebben vele fondsen enorme verliezen geleden. Precies om die reden, dat beleggen risicovol is en pensioenen een belofte zonder risico moeten zijn baseren we ons op de veilige rekenrente. Daarmee gaan foezelen en je rijk gaan rekenen brengt pensioenen pas echt in gevaar.

Nederland heeft toch het beste pensioenstelsel ter wereld?
Dat geldt helaas alleen voor de huidige (bijna-)gepensioneerden. Voor generaties erna zullen de uitkeringen fors lager liggen, terwijl zij meer premie zullen betalen en langer zullen moeten werken. Grofweg kan je zeggen dat het stelsel fantastisch is voor mensen geboren voor 1950, maar als je daarna geboren bent kan je pensioen vies tegenvallen. 

Als iedereen een eigen pensioenpotje heeft, dan kun je dus geen risico’s meer delen?
Nee hoor, je kunt nog steeds prima een aantal risico’s blijven delen, zoals het lang leven risico, het arbeidsongeschiktheidsrisico en het risico dat je nabestaanden met lege handen achterblijven. Het delen van het beleggingsrisico willen we echter uit het systeem halen, omdat dat toch voor iedereen exact hetzelfde is. Als de beurs immers crasht heeft iedereen er evenveel last van en heeft solidariteit geen zin. In het huidige systeem is het zo dat als de beurs crasht ouderen worden ontzien en jongeren de verliezen van de crash moeten incasseren. Bij individuele potjes wordt het verlies van een tegenvaller op de beurs gelijk gedeeld over iedereen, jong en oud. Veel eerlijker. 

Als iedereen een eigen pensioenpotje heeft, dan moet iedereen dus ook zelf gaan beleggen?
Nee hoor, je kunt de uitvoering nog steeds prima collectief doen. Sterker nog, juist in de collectieve uitvoering zijn veel schaalvoordelen te behalen. 

Mocht je meer willen weten, mail dan naar AVV

Lees de pensioenstudie van AVV

Mei Li Vos
06 april 2018