Fashion; Sport & Lifestyle

Onderhandelaarsresultaat bereikt.

Stemming geopend!

Op woensdag 29 juni 2016 is er een onderhandelaarsresultaat bereikt over de cao-fashion, sport & lifestyle. AVV sloot de vorige cao FS&L nog alleen met INretail. Deze keer hebben CNV Vakmensen en de Unie ook mee aan tafel gezeten. AVV heeft samengewerkt met Professionals in de Retail, een platform waarin ondernemingsraden (en medewerkers) uit verschillende retailbedrijven zijn verenigd.

De nieuwe afspraken cao Fashion, Sport & Lifestyle in hoofdlijnen.

1. Loonsverhoging
De cao gaat twee jaar lopen, van 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2018. Er is afgesproken dat de lonen gedurende die twee jaar in vier stappen meestijgen met WML (elk half jaar). De loonsverhoging per half jaar is minimaal 0,4%. Voor 1 juli 2016 is de stijging 0,83%. Dit betekent dat de totale loonstijging tenminste 2,03% in de komende twee jaar zal zijn en waarschijnlijk hoger.

2. Reparatie loontabellen Sport en Schoenen
De loontabellen van de sector Sport en Schoenen worden stevig gerepareerd. Het huidige gebouw wordt vervangen door het loongebouw uit 2012, maar dan verhoogd met een percentage dat nodig is om de verschillen terug te brengen.

3. Eindejaarsuitkering
Medewerkers die met hun loon boven de loontabellen zitten en niet meestijgen krijgen een een­malige uitkering van 0,5% van hun jaarloon in december 2016. Let op: dit is dus alleen voor medewerkers die boven de loontabellen zitten.

4. Toeslagen
De zaterdagavondtoeslag van 18.00 tot 22.00 uur vervalt en de 100% zaterdagavondtoeslag van 22.00 tot 24.00 uur wordt 50%. Dit is nu gelijk getrokken met de zondagstoeslag van 50%. Ook nu is er weer compensatie geregeld. De compensatie geldt niet voor oproepkrachten.

Verder gaat de toeslag van 50% op doordeweekse avonden gelden van 22.00 tot 24.00 uur in plaats van vanaf 21.00 uur. De diplomatoeslag gaat ook verdwijnen (bij Mode en Sport). Had je al een toeslag, dan blijf je die houden.

5. Ziek of arbeidsongeschikt
In de nieuwe cao mag een werkgever een medewerker maximaal nog maar vier keer per kalenderjaar een wachtdag geven. Dan houdt een werkgever een vakantiedag of loon in voor een dag ziekmelding.

In de nieuwe cao daalt de loondoorbetaling bij ziekte wat meer geleidelijk: het eerste half jaar 100%, tweede half jaar 90%, derde half jaar 80% en vierde half jaar pas 70%. In totaal blijft het 170% net als in de vorige cao.

6. Persoonlijke ontwikkeling, balans werk/privé en duurzame inzetbaarheid
Er komt meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling en balans werk/privé. Gesprekken tussen werkgever en werknemer over functioneren, ontwikkeling en scholing met concrete afspraken over duurzame inzetbaarheid gericht op verbetering. Elke twee jaar een kosteloze loopbaanscan. Elke vijf jaar een financiële scan om de combinatie werk en privé beter te kunnen invullen.

Lees HIER de volledige tekst van het onderhandelaarsresultaat.

Heb je nog vragen over het onderhandelaarsresultaat? Kijk HIER voor vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Stel HIER je vraag aan AVV.

AVV organiseert een stemming. Wil jij ook jouw mening geven over het onderhandelaarsresultaat? Geef je dan gratis op voor het cao-panel via het aanmeldingsformulier. De stemming is anoniem en staat open tot en met dinsdag 12 juli 2016.

 

Wil je AVV steunen door lid te worden? Vul het aanmeldingsformulier in.

30 juni 2016