AVV: de democratische vakbond

Corona en je werk: dienstverband & arbeidsvoorwaarden

1. Corona: mijn nieuwe baan per 1 april gaat niet door. Mag dat zomaar?

Als er een proeftijd is afgesproken in je nieuwe arbeidsovereenkomst, dan mag je nieuwe werkgever daar gebruik van maken. Als er geen proeftijd in je arbeidsovereenkomst staat, dan mag dit niet.

Als je nieuwe baan niet doorgaat vanwege de coronacrisis, neem dan direct contact op met het UWV!

De nieuwe steunmaatregelen voor bedrijven zijn heel ruim. Mogelijk vallen jouw dienstverband en loonkosten daar gewoon onder. Ga daarom wel in gesprek met je nieuwe werkgever of het toch mogelijk is om te beginnen. Je werkgever kan waarschijnlijk een tegemoetkoming krijgen voor je loonkosten. Je zou ook kunnen afspreken dat het contract wat later ingaat, bijvoorbeeld niet 1 april, maar 1 juni. Als straks deze periode voorbij is, dan heeft je nieuwe werkgever waarschijnlijk alle hulp nodig die hij/zij kan krijgen.

2. Corona: mag mijn werkgever mij per direct geen reiskosten meer betalen?

Dat hangt er vanaf hoe de reiskostenregeling in elkaar steekt. Als je thuis werkt en geen reiskosten meer maakt voor woon-werkverkeer, dan kan je werkgever de reiskostenvergoeding stopzetten als deze afhankelijk is van de kilometers die je normaal gesproken maakt. Dit is in de meeste reiskostenregelingen zo.

Maar soms is je reiskostenvergoeding een vaste vergoeding per maand en dan kan het niet. Als er dus geen echte koppeling is met het reizen, dan mag je werkgever de reiskostenvergoeding niet zomaar stopzetten.  

3. Corona: mijn werkgever wil de uitbetaling van mijn vakantiegeld uitstellen, mag dat?

Nee, dit is juridisch niet mogelijk. Vakantiegeld is een looncomponent en kun je niet zomaar uitstellen. Je werkgever kan dit wel aan je vragen (vragen staat vrij), maar niet verplichten. Het kan alleen als jij akkoord geeft daarvoor. 

4. Corona: ik ben oproepkracht en al 8 maanden in dienst. Wat als ik niet meer wordt opgeroepen?

Werkgevers die nu weinig werk hebben zullen als eerste de mensen met een nul-urencontract of oproepkrachten niet meer vragen om te werken. Het nieuwe pakket noodmaatregelen geldt ook voor oproepkrachten. Waarschijnlijk kun je worden doorbetaald als je werkgever een beroep doet op de noodmaatregelen.

Als je in de drie maanden hiervoor hebt gewerkt moet je het gemiddelde van de uren dat je hebt gewerkt optellen en delen door drie. Dat ziet de wetgever dan als je gemiddelde werktijd.

Bijvoorbeeld: je hebt in december 40 uur gewerkt, in januari 20 uur, in februari 30 uur en in maart, totdat de kliniek op 15 maart sloot 10 uur. Je rekent  het gemiddelde van de hele maanden uit. Dat is 30 uur. In dit voorbeeld krijg je voor 30 uur betaald. In het nieuwe pakket noodmaatregelen kan je werkgever ook voor een oproepkracht een tegemoetkoming in de loonkosten vragen. Dat was vroeger niet zo.

Let op: ben je korter dan 6 maanden werkzaam als oproepkracht, dan kan de situatie anders zijn. Neem contact op met AVV om jouw specifieke situatie te bespreken.

5. Corona: mijn werkgever heeft een beroep op de noodmaatregelen gedaan. Krijg ik nu minder loon?

Nee, een voorwaarde voor een beroep op de noodmaatregelen is dat de lonen voor 100% worden doorbetaald en dat er geen ontslagen zijn. Je loon wordt dus doorbetaald. In de oude regeling waren er nog gevolgen voor een mogelijke werkloosheidsuitkering. In de nieuwe regeling krijg je doorbetaald en zijn er geen gevolgen meer voor je werkloosheidsuitkering.  

Op dit moment worden er gesprekken gevoerd om de klinieken nog van extra steun te voorzien voor de strijd tegen het coronavirus. Mogelijk is er nog extra steun voor je werkgever. Hoe dit pakket er precies uit ziet, is op dit moment nog niet duidelijk.

27 maart 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel