AVV: de democratische vakbond

Corona en je werk: ziekte

1. Corona: mijn partner heeft koorts, wat betekent dit voor mij?

Als je tijdens de coronacrisis thuis moeten blijven omdat iemand uit je gezin koorts heeft, wordt je loon doorbetaald.

Voor zorgpersoneel kunnen de richtlijnen voor thuisblijven anders zijn. Je werkgever dient de richtlijnen te volgen van het RIVM, kijk hier.

2. Corona: ik heb chronische luchtwegklachten, moet ik verplicht naar mijn werk komen? 

Geef bij je werkgever duidelijk aan dat je tot een kwetsbare groep behoort. Je werkgever moet zorgdragen voor jouw gezondheid en veiligheid op het werk. Het RIVM heeft bepaald wie tot de risicogroepen behoort. Deze richtlijnen moet je werkgever volgen.

3. Corona: ik ben arbeidsongeschikt en bezig om te re-integreren. Dat valt nu in het water. Wat nu?

Het kan zijn dat je re-integratie in deze periode niet goed van de grond komt, of niet goed doorloopt. Overleg dit met je werkgever.

4. Corona: ik ben verkouden en heb een loopneus. Wat moet ik doen?

Voor iedereen in Nederland geldt: blijf thuis bij klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Houdt anderhalve meter afstand en mijd sociaal contact. Kijk op de site van het RIVM wat je wel en niet moet doen als je zorgpersoneel bent.

De regels rond ziekmelden zijn niet veranderd door het coronavirus. Als je ziek bent, ook als het niet door het coronavirus komt, moet je je altijd direct ziekmelden bij je werkgever. Dit kun je doen op de normale manier.

5. Corona: de kliniek waar ik werk is dicht. Als ik thuis ziek word, moet ik me dan toch ziekmelden?

Ja, ook als je thuis bent omdat de kliniek dicht is en je wordt ziek, dan moet je dit direct melden bij je werkgever.

6. Corona: mijn dochter is ziek en moet thuis verzorgd worden. Wat nu? 

Als je tijdens de coronacrisis thuis moet blijven omdat iemand uit je gezin koorts heeft, dan wordt je loon doorbetaald.

Wanneer één van je gezinsleden ziek wordt door iets anders dan het coronavirus dan kun je calamiteitenverlof opnemen (artikel 34 cao ZKN). Daarna kun je kortdurend zorgverlof opnemen (artikel 35 cao ZKN). Het moet dan gaan om noodzakelijke verzorging voor het zieke gezinslid. Alleen als er niemand anders in de gelegenheid is om de zorgtaak op zich te nemen, dan heb je recht op kortdurend zorgverlof. Je kunt een beroep doen op kortdurend zorgverlof voor maximaal twee weken per jaar (twee keer het aantal contracturen per week). Je krijgt tijdens dit verlof voor maximaal vijf dagen 100% van je normale salaris betaald. Daarna is dit 70%. Je hebt een volledige opbouw van je vakantiedagen.

7. Corona: door de schoolsluiting kan ik niet naar mijn werk en thuiswerken is niet mogelijk.

In deze situatie is het voor iedereen een beetje schipperen. Het regelen van oppas voor je kinderen blijft jouw verantwoordelijkheid, maar het gaat hier om een bijzondere situatie. Ga in overleg met je werkgever over de mogelijkheden. Lukt het niet, laat het ons weten.

27 maart 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel