helpdesk bloemendetailhandel

  1. Corona: ik moet vrije dagen opnemen omdat er geen werk is, mag dat?

Nee, je kunt niet worden verplicht om vrije dagen op te nemen omdat er geen werk is.

  1. Corona: ik was van plan begin april op vakantie te gaan, maar dat kan niet doorgaan. Kan ik dat terug laten draaien?

Als je verlofaanvraag al was goedgekeurd, kun je dat niet zelf terugdraaien. Misschien is je werkgever bereid om met je mee te denken. Als hij/zij dat niet wil dan blijft je vakantie staan, al is dat heel vervelend.

In bijzondere gevallen kan dit anders zijn, namelijk als er zwaarwegende redenen zijn. In dat geval moet je in overleg gaan met je leidinggevende. Een voorbeeld van een zwaarwegende reden is een afgelaste huwelijksreis. Is er geen zwaarwegende reden, dan kun je nog steeds in gesprek gaan met je leidinggevende, maar dan hoeft hij niet mee te werken aan het terugdraaien van de verlofaanvraag.

  1. Corona: mijn geboekte vakantiereis gaat niet door, wat nu?

Wanneer je verlofaanvraag eenmaal is goedgekeurd, kun je deze niet meer zomaar wijzigen. Ook als je geboekte reis niet door gaat. Tenzij dit vanwege zwaarwegende redenen niet van jou gevraagd kan worden. In dat geval moet je in overleg gaan met je leidinggevende. Een voorbeeld van een zwaarwegende reden is bijvoorbeeld een afgelaste huwelijksreis. Is er geen zwaarwegende reden, dan kun je nog steeds in gesprek gaan met je leidinggevende, maar dan hoeft hij niet mee te werken aan het terugdraaien van de verlofaanvraag. Maar misschien is je werkgever bereid om met je mee te denken.

  1. Corona: vervallen van vakantiedagen

De wettelijke regeling dat verlofuren van 2019 na zes maanden per 1 juli 2020 vervallen, blijft gehandhaafd.

  1. Corona: kan ik mijn werkgever vragen mijn ouderschapsverlof in te trekken?

Er bestaat geen recht op intrekken van toegewezen ouderschapsverlof, maar vragen kan natuurlijk altijd. Het kan zijn dat je in de toekomst die ouderschapsverlof uren nog hard nodig hebt. Je kunt vragen of je werkgever bereid is daarover mee te denken.

 

30 maart 2020