Onze vakbond bestaat twaalf en een half jaar. We richtten ons met een knal op in oktober 2005, precies een jaar na de museumpleindemonstratie van de oude vakbonden in 2004. 

De oude bonden demonstreerden toen voor het behoud van het vroegpensioen. De toenmalige regering wilde dat afschaffen. Het lukt de oude bonden, ze mochten na die demonstratie 'repareren'. Dat betekende vooral dat iedereen geboren na 1950 voor het vroegpensioen van mensen geboren voor 1950 ging betalen. Zij kraaiden victorie.

Maar wij, een tiental twintigers en dertigers vonden die demonstratie en reparatie helemaal niet zo tof. Was dat nou waar vakbonden mee bezig waren, vroegpensioenen voor hun leden? Een vakbond hoort op te komen voor de rechten van flexwerkers, freelancers, mensen die graag werken maar ook wel eens een huis willen kopen of kinderen willen krijgen. Dat gingen we dus doen, een vakbond oprichten voor mensen die wel van hun werk houden, en voor wie solidariteit van twee kanten komt, niet alleen van jong naar oud.

Onze idealen bij de oprichting zijn nog steeds actueel. Afgelopen week werd duidelijk dat die regeling voor vroegpensioen die de bonden destijds voor zichzelf regelden afstevent op een miljardentekort. En wie moeten dat weer betalen? Juist ja, de mensen die zelf nooit van vroegpensioen gebruik gaan maken. Als ze al ooit pensioen krijgen, want die potten gaan snel leeg als de oude vakbonden hun zin krijgen. 

Wil je meer lezen over de geschiedenis van AVV? Waarom we die rare naam hebben? En wat smeuige details over de eerste mediablunders? Hier lees je in korrelig zwart-wat een stukje geschiedenis. 

 

BewarenBewaren

Mei Li Vos
22 april 2018