AVV: de democratische vakbond

Een volksfonds voor HEMA

Vanaf 7 september kan iedereen zich melden om eigenaar van een stukje HEMA te worden. Door het opzetten van een volksfonds maakt onder andere AVV dat mogelijk. Want waarom zouden alleen investeringsfondsen HEMA mogen kopen? Gewone Nederlanders met geduldig spaargeld moeten ook het meest geliefde bedrijf van Nederland kunnen kopen. En werknemers van HEMA zouden eindelijk eens beter moeten worden van de zoveelste overname van het bedrijf.

Hoe kan het toch dat bedrijven speelbal worden van het kapitaal? HEMA ging afgelopen jaar bijna kopje onder omdat investeringsfondsen vol hadden gehangen met dure leningen en hoge rentes.  En waarom konden die investeringsfondsen dat doen? Omdat we het heel gewoon zijn gaan vinden dat dit soort fondsen met ingewikkelde constructies een bedrijf kopen. En omdat niemand de vraag stelde of dat wel goed was voor het bedrijf.

De afgelopen zomer heeft een klein aantal mensen van AVV hard doorgewerkt om manieren te vinden om HEMA aandelen te kopen. Dat is behoorlijk ingewikkeld, je moet veel kennis hebben van de financiële en juridische wereld, en bereid zijn enorm veel hobbels te nemen. Over de details wordt vast nog eens een boek geschreven…

Feit is nu dat via de website KoopdeHEMA  iedereen kan aangeven voor hoeveel geld hij of zij certificaten van aandelen HEMA wil kopen. Met dat geld gaan we naar de huidige eigenaar van HEMA. We bieden een volksfonds aan met geduldig kapitaal en veel trouwe fans. Ons doel is de HEMA in geduldige handen krijgen, zorgen dat de medewerkers weer zeker van hun baan kunnen zijn en niet hoeven inleveren omdat een opkoopfonds miljoenen wil hebben.

Als ons dit lukt dan gaan we onze kritiek op de uitwassen van het financieel kapitalisme omzetten in daden. Dan gaan we het mogelijk maken dat werknemers meedelen in winsten. Dan bieden we een alternatief voor het korte termijndenken van private equity. Namelijk het geduldige en liefdevolle kapitaal van ons allemaal.

07 september 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel