AVV: de democratische vakbond

Dagboek van een onderhandelaar: de eerste volledige online-cao

Bestuurder René Koorn heeft de eerste cao afgesloten die volledig online tot stand is gekomen. Dat gaat om de cao van het bedrijf Curium Pharma in Petten. De onderhandelaars hebben elkaar niet in levenden lijve gezien. Omdat we dit best een historisch moment vinden hebben we René gevraagd zijn ervaringen op te schrijven.

René: “Als je als bestuurder jarenlang een vaste routine voor onderhandelen had dan is een online-cao best wel ‘een dingetje’, om het in kantoorjargon te zeggen. Je moet afscheid nemen van ochtendrituelen. Niet meer voor dag en dauw in de auto naar een verlaten fabrieksterrein, een duistere vergaderlocatie ergens langs de snelweg of een andere obscure afwerkplek. Je kan je niet meer strategisch nestelen in een hoek van de vergadertafel. Je opponenten kan je niet meer dwingen tegen het daglicht in te laten kijken. Zelfs de lauwe automatenkoffie ga je missen. ’s Avonds laat geen kliekjes meer opwarmen in de magnetron. Het had toch wat romantisch, dat afzien on the road.

"Nee, dan het nieuwe werken. Na een pittige ochtendwandeling met de coronahond schuif je fris en fruitig aan in een Teamssessie. Je logt in vanuit je keuken in Groningen en binnen een paar minuten floepen mensen uit de Randstad op je scherm. Je ziet de gesprekspartners zoals ze echt zijn. In hun casual kleding, met een kat door het beeld, een kind dat er doorheen krijst en een stapel boeken op de achtergrond. Dan zien ze er ineens veel sympathieker uit.

Over het overlegproces: heerlijk! Je bent meer gefocust. Kijkt gesprekspartners voor het eerst recht in de ogen. Omdat het digitaal vergaderen andere vaardigheden vraagt, is de voorbereiding efficiënter en verloopt het gesprek gedisciplineerder. Eerst je handje opsteken en dan pas wat zeggen in plaats van elkaar niet uit laten spreken. Al snel kom je tot de kern van de discussie en voor je het weet heb je overeenstemming.

Mijn ervaring met mijn eerste online cao is meer dan positief. Dat komt ook omdat je sneller en vaker met je achterban kan schakelen. Zeker als ze Bart en Stefan heten. De lijnen worden korter en efficiënter. Ik ben om!

Dan heb ik het nog niet eens gehad over het forenzen. Geen fileleed bij het Julianaplein, wegafzettingen, omleidingen of bumperklevers. Geen onnodige uitstoot van CO2 en stikstof. Niets van dat alles. Opeens werk je groen."

Hoe staat het eigenlijk met de Afsluitdijk? Is de renovatie al klaar? René?

23 maart 2021

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel