AVV: de democratische vakbond

ABP en vakbonden met rug naar de toekomst

ABP ligt zwaar onder vuur van de eigen deelnemers die vinden dat ABP veel sneller uit fossiele brandstoffen moet stappen. ABP komt als reactie niet veel verder dan een slap beleid op duurzaamheid en dan de reactie ‘we zijn bezig met een nieuwe punt op de horizon’, blijkbaar in de hoop dat deelnemers dat nog steeds pikken. Dergelijke antwoorden hebben tenslotte tientallen jaren goed gewerkt, dus waarom niet nu. ABP valt door de mand: het is alleen bezig een duurzaam imago op te bouwen maar heeft weinig interesse in echt duurzaam worden.  

Nog triester en onderbelicht is echter het gedrag van de vakbonden in het bestuur van ABP , met name van FNV. Vakbonden zijn verenigingen die normaliter luisteren naar wat hun leden vinden. Officieel vinden bonden duurzaamheid dan ook van belang. Zo is FNV een van de organisaties verenigd in Duurzame Doorbraak, dat de transitie naar een ecologisch verantwoorde samenleving wil versnellen. Zo claimt FNV dat het een van de oprichters is van de Eerlijke Geldwijzer, samen met Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. FNV is ook kritisch op het beleggingsbeleid van verzekeraars

Maar de realiteit blijkt anders dan die mooie woorden. Zo is FNV muisstil over het beleggingsbeleid van pensioenfondsen. Ook over de bestuurszetel van Menno Snel bij ABP, terwijl Snel voorzitter werd van de lobbyclub voor fossiele energie, hoorde je FNV niet. En dat terwijl uit de Eerlijke Geldwijzer blijkt dat het beleggingsbeleid van de top tien pensioenfondsen veel lager scoort dan dat van verzekeraars. FNV levert bestuurders bij elk van die tien pensioenfondsen. Bovendien, je zou eerder het tegenovergestelde verwachten, aangezien deelnemers niet wegkunnen bij pensioenfondsen, maar wel bij verzekeraars. Klein detail: FNV heeft tot twee jaar terug intensief jarenlang samengewerkt met Menzis, juist een van de twee verzekeraars die het beroerdst scoren bij de eerlijkegeldwijzer. Nog een klein detail: bij ABP staat niet meer op de site welke vakbond de verschillende bestuurders heeft voorgedragen, zoals dat nog wel te lezen staat bij PFZW,… 

Ook FNV blijkt dus met de rug naar de eigen leden en naar de toekomst te staan.  

01 oktober 2021

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel