AVV: de democratische vakbond

Rijdt je auto op diesel of op benzine? CO2-reductie mobiliteit

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de overheid meer gaat doen aan CO2- reductie. Een maatregel daarvoor is het verkeer verduurzamen. Vanaf 2023 zullen werkgevers met honderd of meer werknemers jaarlijks hun zakelijke kilometers moeten rapporteren aan de overheid. Dat houdt in dat die werkgevers gaan bijhouden hoe elke kilometer die te maken heeft met het werk, gereden is.  De overheid wil hiermee de verduurzaming van mobiliteit stimuleren.  

Als ondernemingsraad van een bedrijf met meer dan honderd werknemers, zul je daarom met deze maatregel te maken krijgen. Er zal aan je collega’s gevraagd worden hoe zij naar hun werk komen; is je auto een benzine of diesel? Of kom je met de fiets? Dit kan even wennen zijn. Maar het respecteren van de privacy van werknemers is belangrijk. Bedrijven mogen alleen de totalen van de hele organisatie doorgeven.  

Als OR kun je deze maatregel alvast bespreken met je werkgever. Hoe zij de kilometers willen bijhouden bijvoorbeeld, of hoe zij de collega’s willen informeren. Ook kun je de gelegenheid gebruiken om te bespreken hoe de zakelijke kilometers verduurzaamd kunnen worden.  

AVV biedt ondernemingsraden ondersteuning en advies hierover. Neem contact op met Judith.

06 maart 2023

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel