AVV: de democratische vakbond

Cao Retail non-food per 1 januari 2021

Retail non-food

Nieuwe cao Retail non-food

Er is een nieuwe cao voor winkels die geen voedsel verkopen, de Retail non-food. De cao heeft een looptijd van anderhalf jaar en houdt dezelfde loonstijging als voorgaande jaren. Deze loonstijging volgt de economie: de cao-lonen zijn gekoppeld aan de stijging van het wettelijk minimumloon, en het wettelijk minimumloon wordt elk half jaar bepaald op basis van de gemiddelde loonstijging.

Geen juichverhaal, toch voor
Over deze cao gaan we niet juichen, want de gemiddelde loonstijging was natuurlijk niet groot afgelopen jaar, maar gelet op de bijzondere situatie en op andere cao’s is dit toch een mooi resultaat. Een kleine meerderheid van de werknemers in deze sector stemde voor de cao. HIer kan je de rapportage van onze stemming bekijken. Bij de andere bonden, CNV, De Unie en RMU stemde een meerderheid van hun leden voor de cao.

Lockdown
Nu er een strenge lockdown geldt waarderen we het cao-resultaat des te meer. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten, dat is het merendeel van de winkels die onder deze cao valt. Als in november, toen er een eerste onderhandelaarsakkoord was de werkgevers wisten dat er een harde lockdown zou komen waren ze niet bereid geweest überhaupt een loonsverhoging af te spreken.

Perspectief
De coronacrisis is een bittere pil. Voor de werknemers die nu weer weken thuis zitten en zich zorgen maken, en voor de werkgevers die niet zeker zijn of hun winkel ongeschonden de crisis door komt. We hopen dat na de looptijd van deze cao, medio 2022, de crisis over is en er weer ruimte is voor een nieuwe cao met afspraken die werknemers perspectief geven en plezier in hun werk.  

18 december 2020

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel