AVV: de democratische vakbond

Wibra laat deel lockdown min-uren vervallen mede dankzij inzet AVV

Retail non-food

Onlangs sleepte FNV Wibra voor de rechter. Wibra zou immoreel gehandeld hebben door medewerkers te vragen extra te werken als compensatie voor de tijd die ze niet konden werken door de coronasluitingen. Deze flexibiliteit staat al jaren in de cao, en in veel andere cao’s. Het voordeel voor werknemers is dat je ondanks een wisselende werkinzet wel elke maand hetzelfde salaris hebt.

De rechter gaf FNV ongelijk. Wat Wibra aan haar medewerkers voorstelde was gewoon mogelijk volgens de cao. Die cao regelt flexibiliteit om in slappe tijden minder te werken en in drukke tijden meer, voor hetzelfde salaris. Deze uitspraak is van belang, omdat de rechter hiermee onderstreept dat vakbonden afspraken kunnen blijven maken om de flexibiliteit goed te regelen in de cao.

Ondertussen ging AVV met andere vakbonden in gesprek met Wibra. AVV en de andere bonden bij de cao Retail Non-Food zijn met Wibra overeengekomen dat de helft van de tijdens de lock-down opgebouwde saldi aan plus/min-uren vervalt.

13 juli 2021

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel