AVV: de democratische vakbond

Hogere werkingssferen

Retail non-food

De cao loopt nog tot half 2022, dus daar zijn we nog niet aan het onderhandelen. Overigens vinden daar wel veel cao-gerelateerde gesprekken en onderhandelingen plaats, maar veelal op een wat abstracter niveau, namelijk op het niveau van de zogeheten werkingssferen. Welk bedrijf past welke cao toe, zeg maar. Op dat vlak zijn er juist heel veel ontwikkelingen. 

Zo heeft bijvoorbeeld Picnic vorig jaar een eigen cao gesloten met de Unie. Het grote verschil tussen de Picnic cao enerzijds en de cao’s voor de Retail Non-Food en voor de levensmiddelen (de Retail Food zeg maar), is dat de cao Picnic een eigen pensioenregeling heeft. De gemiddelde pensioenpremie ligt daar vermoedelijk op een paar procent. In elk geval een stuk lager dan de 24,75% die werkgevers in de sector Retail Non-Food betalen, en dan de 27,6% die werkgevers in de levensmiddelen betalen. Daarmee behaalt Picnic een fors voordeel ten opzichte van de concurrentie. Je kunt je afvragen of de razendsnelle leveringen van Picnic ook mogelijk zouden zijn als Picnic wel de gebruikelijke pensioenkosten had… 

In december 2021 heeft Picnic de volgende stap gezet met de oprichting van de werkgeversvereniging e-commerce Nederland. Naar verluidt zijn daar ook Gorilla’s en Zapp bij betrokken. Op de site https://www.e-commerce-nederland.nl/# is sprake van een nieuwe cao, maar die staat er nog niet op (8 december). De basis is ongetwijfeld de cao Picnic…. 

Naast deze spiksplinternieuwe werkgeversorganisatie is er ook nog een oude: de Gebra. Dat staat voor Gemengde branche. Vroegûh, toen er nog heel veel kleine cao-tjes waren in de detailhandel, vielen er bedrijven onder de Gebra die een gemengd assortiment verkochten. Denk aan Dille&Kamille, Xenos, Blokker etc. Die eerste twee hebben zich de afgelopen jaren al aangesloten bij de cao Retail Non-Food, en we voeren daar nu gesprekken met Blokker over.  

09 december 2021

© 2017 AVV - PrivacyDisclaimer

Verenigingenweb
Cancel